luni, 18 aprilie 2011

ULEIUL DE MASLINE, BUN PENTRU INIMA SI FICAT

        Uleiul de masline este foarte bogat in vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, contine si acizi grasi nesaturati, acizi grasi saturati, trigliceride, clorofila. In general se foloseste uleiul curat obtinut prin presare la rece, fiind unul dintre cele mai bune uleiuri de masa folosite in bucatarie.
   In zona tarilor mediteraneene, unde se consuma cantitati mari de ulei de masline, mortalitatea prin boli cardiovasculare este mai scazuta decat in alte zone. Uleiul de masline contine 80% acid gras mononesaturat. Este substanta grasa cel mai usor digerabila, mai digerabila decat uleiul de floarea-soarelui. Din maslinele negre se extrage uleiul, iar cele verzi sunt destinate conservelor.
   Uleiul destinat refacerii sanatatii noastre, este cel extras prin procedeul de presare la rece, fara a folosi solventi chimici. Un ulei rafinat este un aliment fara viata, care a fost supus la operatii chimice si termice de extragere, si caruia, inainte de a ajunge la consumatori, i s-au adaugat substante chimice (soda caustica). Un ulei de masline extras din prima presare la rece este un ulei suta la suta natural, care isi pastreaza toate calitatile. El rancezeste greu si, chiar incalzit la temperaturi mari, exercita o actiune benefica asupra functiei biliare si o actiune echilibrata asupra organismului uman.
   Prepararea salatelor constituie o buna ocazie de a folosi uleiul de masline, putandu-se face o cura de astfel de salate. Frunzele de maslin contribuie la scaderea ureii din sange si la cresterea diurezei. Ele se dovedesc deosebit de utile si impotriva palpitatiilor si aritmiei cardiace. Datorita continutului sau de clorofila, frunza de maslin poate fi folosita preventiv impotriva aterosclerozei. Se gasesc pe piata preparate pe baza de frunze de maslin.
    Uleiul de masline este drenor hepatic si biliar, ajuta la eliminarea calculilor si este un bun laxativ. Persoanele care au probleme hepatice sau biliare pot lua o lingura de ulei dimineata inainte de masa sau o lingura de ulei inaintea fiecarei mese. Dupa inghitirea uleiului  se sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta, dar nu este obligatoriu daca nu avem timp la dispozitie. In cel mult doua saptamani incep sa apara rezultate vizibile.
   O reteta de eliminare a pietrelor biliare de dimensiuni mici, spune ca trebuie sa  se amestece o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca cu suc de lamaie sau grapefruit si se bea seara inainte de culcare. Dimineata se bea ceva fierbinte si apoi e posibil ca pietrele sa fie eliminate.
   Se poate folosi alta reteta, care zice ca se poate posti doua zile inainte, band suc de mere din doua in doua ore, iar in cea de a doua seara se bea amestecul de ulei si suc de lamai. Astfel se va curata vezica, se vor dizolva sau elimina pietrele mici. Uleiul de masline ajuta tubul digestiv, contribuind la vindecarea gastritei si a ulcerului. Are proprietatea de a intarzia procesul de imbatranire, protejand inima si arterele, dizolvand cheagurile din vasele de sange, reducand colesterolul si tensiunea. Poate fi folosit si ca laxativ, luand o lingura seara la culcare. In concluzie, folosirea uleiului de masline, este o mina de aur pentru sanatatea tot mai precara a omului modern.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu