joi, 28 aprilie 2011

ECHINACEEA, UN PUTERNIC IMUNOSTIMULENT

        Descoperita in SUA de circa 100 de ani, Echinaceea a fost si este considerata un adevarat antidot impotriva infectiilor, datorita actiunii imunostimulatoare pe care o manifesta. Este demonstrat faptul ca ea stimuleaza organismul sa produca mai multe globule albe, in special limfocite si de asemenea o cantitate mare de interferoni (printre cele mai puternice substante antiinfectioase naturale).
    Pe langa efectul de a multiplica celulele de aparare ale organismului, echinaceea se pare ca poate contribui la distrugerea virusilor, cei mai comuni fiind cei ai racelii si gripei.
    Studiile efectuate pe pacienti carora li s-a administrat constant echinaceea, au demonstrat ca la acestia, incidenta aparitiei virusului gripal a scazut cu 50 la suta in comparatie cu indivizii care nu au avut administrata echinaceea. Tot aceste studii au aratat ca echinaceea este eficienta in intarirea sistemului imunitar. Echinaceea mai ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor prin stimularea ficatului, glandelor limfatice sau a ganglionilor limfatici. Echinaceea este valoroasa in sustinerea sistemului imunitar la pacientii bolnavi de cancer, dupa o perioada lunga de chimioterapie. Studiile mai  spun ca extractul de echinacea este folositor in incetinirea cresterii tumorilor si distrugerea virusilor ca: herpes, virusi ai gripei si alte tipuri de virusi.
    Extractele de radacina pot sa aline sau sa reduca simptomele gripei si a altor infectii respiratorii. Studiile au demonstrat eficienta echinaceei impotriva infectiilor bacteriologice, virale si micotice. Echinaceea a fost folosita si in bolile de piele ca eczeme si psoriasis. Este recomandata persoanelor cu leziuni ale pielii  (furuncul, acnee) si are efecte tonice, imbunatatind abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu.
   Administrarea plantei se face sub forma de tinctura sau capsule. S-a constatat ca echinaceea sub forma de tinctura si ceai este mai eficienta decat pudra de echinacee rezultata din macinarea plantei. Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 900 mg pe zi (cate 300 mg administrate de 3 ori pe zi).
   Inca o data subliniem efectele benefice ale plantei si anume: intareste sistemul imunitar; accelereaza vindecarea; lupta contra bacteriilor si infectiilor cauzate de acestea; lupta impotriva infectiilor virale; lupta impotriva infectiilor micotice; ajuta la vindecarea arsurilor; ajuta in tratarea infectiilor sinusului; ajuta in tratarea infectiilor rinichilor; ajuta la probleme cu vezica urinara;  reduce gripa si simptomele ei; poate sa reduca inflamarea diferitelor organe; ajuta in cazuri de peritonita; alina intepaturile de insecte (chiar si cele otravitoare). In concluzie, Echinaceea este un puternic imunostimulent, capabila sa ajute organismul uman, sa lupte cu orice boala infectioasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu