marți, 8 martie 2011

RODIA, BUNA PENTRU INIMA

          Rodia este un arbore mic de inaltime pana la 5–8 m. Termenul de rodie reprezinta fructul, iar planta se numeste rodiu sau rodier. Este cultivat pe scara larga in Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale, si Africa tropicala. Introdus in California de coloniștii spanioli in 1769, rodierul este acum cultivat mai ales in zonele uscate din California si Arizona.
     Frunzele sunt lucioase, inguste-alungite, intregi, au 4–7 cm in lungime si 2 cm in latime. Florile sunt rosii-deschis, cu patru sau cinci petale. Fructul are dimensiune mai mare decat portocala si mai mic decat grapefruitul, 7–12 cm in diametru cu o forma hexagonala rotunjita, are o coaja rosie groasa si in jur de 600 seminte.
     Fructul reprezinta o sursa excelenta de vitamina B si C, contine nutrienti esentiali cum ar fi: potasiu, polifenoli (antioxidanti) si acid pantotenic.
     Demult rodiile au fost asociate cu tratamentul in multe afectiuni. Cu multe beneficii aduse sanatatii, cu un gust dulce-acrisor, sucul de rodii se poate dovedi cel mai bun aliat al organismului in lupta cu multe boli.  Mai mult de atat sucul de rodii este un bun tonic si diuretic pentru organism. Este considerata o bautura sanatoasa, care poseda prorietati antiseptice si antivirale.
     "Fructul inimii", cum mai este denumita rodia, tonifica muschiul cardiac, reduce nivelul de colesterol rau, reduce tensiunea sangelui, fluidizeaza sangele, sporeste activitatea antioxidantilor din sange, imbunatateste functiile vitale, are proprietati astringente, vindeca petele de pe piele, trateaza disfunctiile sexuale masculine si lupta impotriva cancerului de prostata, este recomandat si in controlul inflamatiei stomacului si prevenirea diareii. 

7 comentarii:

  1. a pf ce putin....... dhoamne nu stiti nimic:|
    ce fraieri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) si dreptate pana si pe wijipedia e mai mult:P

      Ștergere
    2. mhai... drept sa va sp aveti dreptate Anonim comentariul I :P bv fhai/bhai :X te iubesc"X

      Ștergere
  2. cum ar fi daca voi ati scrie cv despre rodie. ati stii"???

    RăspundețiȘtergere