miercuri, 12 ianuarie 2011

VASCUL, PENTRU BOLI DE INIMA SI ANTITUMORAL




           Vorbim despre o specie semiparazita recunoscuta de toti, mai cu seama in luna decembrie, cand se vinde in toate pietele, pentru ca dupa o traditie mult raspandita (in special in tarile anglo-saxone) cei care se saruta in noaptea Anului Nou sub o ramura de vasc vor avea bucurie si fericire tot timpul anului urmator.      
    In scopuri terapeutice totusi nu se recomanda sa va procurati vascul de pe strada, deoarece provenienta lui de obicei nu este cunoscuta. Vascul recoltat de pe artar, tei, salcie si plop este foarte toxic. Cel mai eficient este vascul de pe mesteacan, brad, frasin, mar si par paduret.        
    Dupa cum am mentionat, vascul este o specie semiprarazita de pe arbori, ramas verde si peste iarna. Formeaza buchete inalte pana la 60 cm, prinse de substrat (tulpina copacului-gazda) prin haustori (un fel de ventuze vegetale, prin care planta-parazit se alimenteaza din organismul plantei parazitate) puternici. Tulpina este scurta, cilindica, groasa, ramificata de mai multe ori, de culoare galben-cenusie pana la galben-verzui, umflata pronuntat la noduri, unde se rupe usor.          
    Frunzele sunt pieloase, dispuse opus, iar florile unisexuate, grupate cate trei in varful ramurilor, de culoare galben-verzuie. Fructele sunt bace false de culoare alba, sferice, cleioase la suprafata. Si aici trebuie sa facem o precizare. O ruda apropiata a vascului, vascul de stejar (Loranthus europaeus) nu este medicinal. Se poate deosebi usor: vascul de stejar are frunzele cazatoare iarna, fructele lui fiind asezate sub forma de ciorchine, de culoare galbuie. La vascul medicinal fructele de culoare alba sunt grupate cate trei.        
    Vascul contine saponozide triterpenice, beta-amirina si derivati ai acidului oleanolic etc. Datorita in special substantelor de natura triterpenica, derivatilor de colina si viscotoxinei (si a produsilor de hidroliza), produsele pe baza de vasc au in principal actiune hipotensiva imediata si de durata si actiune bradicardianta.
    Aceasta din urma actiune se produce la fel ca si actiunea depresiv-cardiaca datorita actiunii directe asupra miocardului, urmata de vasoconstrictie, in functie de doza administrata. Deoarece din vasc s-au izolat si substante cu actiune cardio-toxica care pot produce leziuni la nivelul miocardului, pentru a obtine preparate lipsite de efecte nocive sunt necesare prelucrari specifice industriei farmaceutice.    
    In ceea ce priveste actiunea antitumorala atribuita vascului in medicina empirica, experimentarile in aceasta directie au dat unele rezultate pozitive sub forma de solutii injectabile precis dozate. In farmacia casei, din trei lingurite de frunze si ramurele maruntite de vasc se poate prepara un macerat la rece care dupa 10 ore se filtreaza. Intreaga cantitate se bea in 24 ore. Sub forma de pulbere se poate administra sublinigual (2-3 varfuri de cutit, tot in 24 de ore). In ambele cazuri, dupa un tratament de 7 zile se face o pauza de o saptamana, dupa care se poate relua tratamentul, dar nu mai mult de 3-4 ori pe an.     sursa:  magazin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu